velkopanský hon

27.10.2012 23:26

V sobotu 27.10.2012 mě panička vzala na senzační akci. Využila nabídky našich kamarádek Martiny Šoupalové a Bashy a vyrazili jsme ještě s Martinou Sedláčkovou a jejím výmarákem Artem na skoro babskou jízdu. Jednalo se o velkopanský hon na bažanty ve Vysokém Chlumci u Sedlčan na několika tisíc hektarovém majetku manželů Ripranda Graf von und zu Arco – Zinneberga a Marie Beatrix Anny von Habsburg-Lothringen, vnučky posledního rakousko-uherského císaře a českého krále Karla I. Habsburského a jeho ženy císařovny Zity. Manželé koupili v devadesátých letech i místní zámek od Lobkowitzů. Oba žijí částečně v Bavorsku, v Praze a zámek Vysoký Chlumec, který je veřejnosti zcela nepřístupný, využívají jako letní sídlo. Šestapadesátiletá Maria Beatrix Anna je dcerou císařova syna Roberta a její společenské zařazení podle etikety vyžaduje oslovení "Její císařská Výsost". To jen tak na vysvětlenou, kde jsme vlastně byli.

Moje panička dostala hned ráno na starosti řízení jednoho z terénních aut a tak jsem se vozila mezi lečemi ještě se dvěma kamarády, anglickými setry, na kryté korbě. Basha s Artem si seděli pěkně v autě s paničkama. Naším, tedy psím úkolem bylo dohledat co nejvíce postřelených a střelených bažantů a vyhledávat a vyhánět ty živé. Počasí nám teda vůbec nevyšlo. První leč lehce pršelo, druhou pršelo, až lilo a třetí plácalo se sněhem a na konci bylo nachumelíno aspoň 5 cm. Bažantů bylo všude spousty, krásně lítali, dali se vystavovat v různých travinách a keřích, prostě byla to lovecká paráda. Na výřadu bylo (prý jen) 239 bažantů.

Vraceli jsme se domu po těžko sjízdných silnicích zmrzlí a unavení, ale plní zážitků a s pocitem dobře vykonané práce loveckých psů.